Το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης: Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI: Ενδελεχής Χαρακτηρισμός και ανάδειξη της αλυσίδας αξίας των Ελληνικών Τροφίμων http://foodomics.gr, βρίσκεται παρακάτω
Τελικό Πρόγραμμα (πατήστε εδώ)
Ενδελεχής Χαρακτηρισμός και Ανάδειξη της Αλυσίδας Αξίας των Ελληνικών Τροφίμων
20 Σεπτεμβρίου 2022
Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών
(κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30), Αθήνα
Πρόγραμμα
11:30 – 12:00 Υποδοχή – εγγραφές – καφές
12:00 – 12:15 Χαιρετισμοί
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη.
Χαιρετισμός από την κα Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Χαιρετισμός από την κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
12:15 – 13:00 Παρουσίαση Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής
Ομιλητές:
Γεώργιος Θεοδωρίδης (ΑΠΘ, Αναλυτική Χημεία), Νικόλαος Θωμαΐδης, (ΕΚΠΑ, Αναλυτική Χημεία), Στέλλα Μηνούδη (ΑΠΘ, Βιολογία Γενετική), Γεώργιος Τσάγκαρης (ΙΙΒΕΑΑ), Κωνσταντίνος Γεωργίου (Γεωπονικό Παν. Αθηνών, Επ. Τροφίμων & Διατροφής), Εμμανουήλ Μικρός (ΕΚΠΑ, Φαρμακευτική)
Ενότητα 1. Συντονιστής Γ. Θεοδωρίδης, ΑΠΘ
13:00 – 14:00 FoodOmicsGR: Τι προσφέρει στη βιομηχανία τροφίμων και διατροφής. Δυναμικό και εφαρμογές του πεδίου.
13:00 – 13:20 Αυθεντικότητα τροφίμων – HRMS τεχνικές και καινοτόμα εργαλεία για την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τροφίμων. Ν. Θωμαΐδης, ΕΚΠΑ
13:20 – 13:25 Στοιχειακή μεταβολομική στον προσδιορισμό προέλευσης. Κ. Γεωργίου, Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών, Επ. Τροφίμων & διατροφής
13:25 – 13:30 Η πρωτεωμική στην ανάλυση των τροφίμων. Γ. Τσάγκαρης, ΙΙΒΕΑΑ
13:30 – 13:40 Foodomics και η ανάδειξη της ταυτότητας των Ελληνικών παραγωγικών συστημάτων για ποιοτικό και ασφαλές κρέας. Ι. Σκούφος, Π. Ιωαννίνων
13:40 – 13:50 Ποιοτική και ποσοτική ταυτοποίηση ειδών σε προϊόντα κρέατος. Γενετικό προφίλ του ελληνικού προβάτου και ταυτοποίηση φυλών. Β. Σ. Μηνούδη, ΑΠΘ
13:50 – 13:55 Χαρακτηρισμός τροφίμων και προϊόντων διατροφής με χρήση φασματομετρίας μάζας. A. Λιούπη, ΑΠΘ
13:55 – 14:00 HRMS μεθοδολογίες και εφαρμογές για την ενδελεχή τεκμηρίωση αυθεντικότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης. Α. Κρητικού, ΕΚΠΑ
Ενότητα 2. Συντονιστής Ε. Μικρός, ΕΚΠΑ
14:00 – 14:15 FoodOmics: Διατροφή, ευεξία και υγεία, Ε. Μικρός, ΕΚΠΑ
14:15-14:25 Nutritional metabolomics: Mέθοδοι, αναλυτικά εργαλεία και εφαρμογές, Ο. Μπέγου ΑΠΘ
14:25 – 14:35 Βάση δεδομένων FoodOmicsGR. – Βάσεις δεδομένων ελληνικών τροφίμων. Σ. Καλογιάννης, ΔΙΠΑΕ
14:35 – 15:25 Διάλειμμα, ελαφρύ γεύμα και παρουσίαση poster
Ενότητα 3. Συντονιστής Κ. Γεωργίου, Γεωπ. Παν. Αθηνών, Επ. Τροφίμων & Διατροφής
15:25 – 16:10 FoodOmics: Ο δρόμος των τροφίμων του μέλλοντος. Ασφάλεια, νέα τρόφιμα, καινοτομία, αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανίας.
15:25 – 15:35 Ολοκληρωμένη διαχείριση αγροβιομηχανικών αποβλήτων – η προσέγγιση του FoodomicsGR. A. Στασινάκης, Π. Αιγαίου
15:35 – 15:40 Ανάπτυξη νέων προϊόντων, Κ. Γεωργίου, Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών, Επ. Τροφίμων & Διατροφής
15:40 – 15:45 Foodomics και ο ρόλος της έρευνας στη παραγωγή μονοποικιλιακών τυριών, και ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητας των τυροκομικών προϊόντων. Α. Νέλλη, Π. Ιωαννίνων
15:45 – 15:50 Foodomics και κεφαλογραβιέρα ω3: Η διάσταση της επιστήμης στην ανάδειξη της αυθεντικότητας των τυριών του μέλλοντος. Α. Νέλλη, Π. Ιωαννίνων
15:50 – 15:55 Προσδιορισμός υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων σε οίνους με εκχύλιση QuEChERS και χρήση υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας και ακρίβειας. I. Κωνσταντίνου, Π. Ιωαννίνων
15:55 – 16:00 Προσδιορισμός ολιγομερών PET από περιέκτες τροφίμων σε βιολογικά δείγματα και τρόφιμα. Δ. Διαμαντίδου, ΑΠΘ
16:00 – 17:00 Συζήτηση. Ερωτήσεις από το κοινό.
17:00 Κλείσιμο ημερίδας.